Sinds de uitbraak van het Coronavirus is er inmiddels veel gezegd en geschreven over de mogelijke invloed van airco-systemen op de verspreiding van onzichtbare, minuscuul kleine druppeltjes virus in de lucht, de zogenaamde aerosolen. Nu de meeste mensen weer naar kantoor terugkeren, de zomer aanbreekt en airco’s dus weer volop gaan draaien, stellen we ons terecht de vraag of we ons hierover zorgen moeten maken.
Uiteraard vallen de meeste druppels bij het niezen en hoesten direct op de grond, omdat ze te zwaar zijn om te blijven zweven. De minimale afstand van 1.5 meter is hierop ook bepaald. De kleinere aerosolen kunnen wel blijven zweven en theoretisch door een airconditioner in een slecht geventileerde ruimte worden aangezogen en weer uitgeblazen richting iemand, die zich direct in de luchtstroom van de airconditioner bevindt. Onbekend is hoe lang in de lucht hangende coronavirussen besmettelijk blijven en we weten ook niet wat het rondblazen ervan voor effect heeft. Deskundigen achten de kans op een besmettelijke verspreiding van het virus via de airconditioning zeer klein. Het bewijs daarvoor zijn de bekende griepgolven waarin we geen toename van griepklachten door de airco of een luchtbehandelingssysteem zien. Feitelijk is er dus geen reden voor paniek. Natuurlijk begint alles bij een goede preventie om mensen met een virus besmetting of symptomen te weren uit geconditioneerde ruimtes.
De Rehva, de Europese overkoepelende organisatie van fabrikanten van verwarming, ventilatie en airconditioning heeft inmiddels wel een pakket richtlijnen opgesteld, die zich laten samenvatten als meer en beter ventileren. Dus zoveel mogelijke nieuwe verse buitenlucht aanvoeren in plaats van de gefilterde lucht binnen te hergebruiken (recirculatie).
Het openen van ramen is natuurlijk de simpelste oplossing om aanvoer van buitenlucht te garanderen. Maar dit is niet in alle moderne gebouwen mogelijk, waar de ramen vaak zelfs niet open kunnen of dit niet gewenst is. Veelal is dan centrale afzuiging aanwezig, maar er zijn nog genoeg kantoren en werkruimtes waar helemaal niet wordt geventileerd. Een tafelventilator of een binnenunit van een splitairco circuleren de lucht alleen zonder deze te verversen.
In het Bouwbesluit staat vermeld, dat per persoon een minimale luchtverversing wordt aanbevolen van 25 m3/u. Nu extra ventileren wordt aanbevolen is het advies om dit te verhogen en de lucht in een ruimte per persoon te verversen met 36 tot 54 m3/uur per persoon. Ook is het belangrijk de luchtverversing 24 uur per dag in werking te houden of minimaal 2 uur voor het betreden van een gebouw aan te zetten.
Andrews Sykes Klimaatverhuur beschikt over meerdere oplossingen om zowel te koelen als te ventileren met buitenlucht. Voor grotere ruimtes verhuren we onze HPAC range bestaande uit monobloc rooftop airconditioners, die leverbaar zijn in 4 capaciteiten: 14kW ( 1.600m3/u), 30kW ( 5.900m3/u), 45kW ( 7.500m3/u) en 90kW (15.000m3/u). Deze units zijn stekkerklaar en kunnen zowel buiten als binnen worden opgesteld. Met een flexibele luchtslang of een vast kanaal zo u wilt, wordt op overdruk koele lucht in het gebouw geblazen. De ingeblazen lucht wordt via filters gereinigd en verlaat het gebouw via alle openingen en kieren in het gebouw en garandeert zo een continue verversing.
Naast de HPAC-serie beschikt Andrews Sykes Klimaatverhuur ook over een uitbereide range fancoilunits en LBK’s, die aangesloten op een koudwatermachine of chiller multi-inzetbaar zijn. De capaciteiten variëren van 50kW ( 11.500m3/u), 150kW ( 20.000m3/u), 200kW (18.000m3/u) en 300kW ( 35.000m3/u). Vaak wordt de chiller meegehuurd, maar soms wordt de luchtbehandelingskast ook aangesloten op de al aanwezige chiller van de klant. Met deze combinaties is een zeer grote koelcapaciteit te realiseren, zodat grote fabriekshallen en opslagmagazijnen tezelfdertijd kunnen worden gekoeld en geventileerd.
Voor kleinere ruimtes, zoals kantoren, verzorgingstehuizen, kinderdagverblijven, praktijkruimtes, vergaderruimtes zijn de monobloc portable airconditioners een passende oplossing. Bij deze compacte airco’s wordt de warme condensorlucht afgevoerd met een flexibele luchttransportslang welke uit een op een kier gezet raam wordt gehangen. Op deze wijze wordt enerzijds lucht uit de gekoelde ruimte afgezogen en anderzijds via het geopende raam verse buitenlucht toegevoerd. Aangezien de ruimtes waarin deze compacte airco’s worden ingezet over het algemeen van kleine afmetingen zijn en dus ook weinig personen per m2 huisvesten, is de luchtverversing op deze wijze meestal ruim voldoende om aan de norm van 36-54 m3/u per persoon te voldoen.
Andrews Sykes Klimaatverhuur is natuurlijk vooral bekend van de verhuur van de populaire airco’s zoals de PAC22 en PAC60. Deze zogenaamde splitairco’s hebben standaard geen slangaansluitingen en kunnen ook niet in de buitenlucht worden opgesteld. De binnenunit wordt in de te koelen ruimte geplaatst en met een flexibele ontkoppelbare leidingset aangesloten op een buitenunit, die de warmte afvoert. Het is dus juist dat splitairco’s altijd op recirculatie draaien en dus geen verse lucht aanvoeren.
De splitairco’s van Andrews Sykes kunnen eventueel wel in een aangrenzende ruimte buiten een te koelen ruimte worden opgesteld en de gekoelde lucht met geïsoleerde flexibele luchtslangen naar binnen blazen. Mits deze aangrenzende ruimte goed geventileerd is, kan dit in sommige situaties ook een optie zijn om de lucht te verversen.
Staat de airco echter in de ruimte zelf, dan kan altijd extra worden geventileerd door één of meerdere ramen te openen. Zelfs elke 15 minuten op een heel uur de ramen openen geeft een bijkomend ventilatie-effect en is altijd beter dan helemaal niet ventileren.
Verder is het ook mogelijk één of meer kanaalventilatoren bij te plaatsen die verse buitenlucht via een luchtslang naar binnen blazen. Deze ventilatoren kunnen desgewenst uit het zicht boven het verlaagde plafond worden geplaatst, werken geruisloos en vragen niet meer dan een opening van ø 10 of 15 cm voor de flexibele luchtslang.
Voor meer informatie over deze toepassingen of een advies door één van onze deskundige adviseurs op uw bedrijfslocatie kunt u ons bellen op 0800-15010 of klik hier voor een aanvraagformulier.