Wat is het verschil tussen Adsorptiedrogers en Condensatiedrogers?
Ons assortiment ontvochtigers kan worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: Condensatiedrogers en Adsorptiedrogers. Een veel gestelde vraag door onze klanten is wat het verschil is tussen beide ontvochtigers.
Hoe werkt een condensatiedroger?
De werking van condensatiedrogers kan vergeleken worden met de manier waarop condens zich op een koud raam vormt, waarbij vocht op een koud oppervlak condenseert.
De condensdroger is een compacte unit, bestaande uit een gesloten koelsysteem en een ventilator. De ventilator zuigt de lucht langs het koude verdamperblok, waardoor die sterk wordt afgekoeld. Door deze afkoeling condenseert de waterdamp. De condens wordt opgevangen in een lekbak en vervolgens via een slang afgevoerd in een opvangreservoir of het riool.
De energie die door het elektrische motorvermogen en de condensatie van de waterdamp vrijkomt, resulteert in extra warmte, die via de ventilatiestroom over de condensor weer als droge, warme lucht terug de ruimte in wordt geblazen.
Hoe werkt een adsorptiedroger?
Bij adsorptiedrogers wordt gebruik gemaakt van het vochtabsorberende vermogen van stoffen als silicagel, die geïmpregneerd zijn op een roterend keramisch wiel. Vochtige lucht uit de ruimte wordt hier doorheen geblazen en nadat het vocht in het wiel achterblijft, verlaat deze lucht weer droog de adsorptiedroger. Het wiel draait langzaam door en het gedeelte, dat verzadigd is met vocht, wordt door middel van een elektrisch verwarmingselement weer droog geblazen. De warme vochtige lucht wordt middels een luchtslang naar buiten afgevoerd.
Adsorptiedrogers worden ingezet wanneer de gewenste luchtvochtigheids-graad onder de 50 % RV moet zijn, bij een lage ruimtetemperatuur (een laag dauwpunt is essentieel), of wanneer de ontvochtiger als buitenopstelling de droge lucht via luchtkanalen naar binnen moet blazen.
Onze adsorptiedrogers zijn opgebouwd uit de volgende vijf componenten:
- Het roterende adsorptiewiel.
- Een ventilator om de proceslucht door het vocht absorberende materiaal te blazen.
- Een ventilator om met warme droge lucht het vocht weer uit het wiel te blazen.
- Een heater om de lucht te verwarmen die wordt gebruikt om het vocht absorberende materiaal te regenereren.
- Een mechaniek om het keramische wiel langzaam te laten roteren.
Onze adsorptiedrogers beschikken over een capaciteit tot wel 6.000 m3/uur. De machines kunnen worden geleverd met speciale filters voor diverse toepassingen. Onze oplossingen bevatten tevens alle regelapparatuur en accessoires.
Welke heb ik nodig?
Condensdrogers zijn vooral geschikt voor grote ruimtes in de woning en utiliteitsbouw waar droogprocessen moeten worden versneld en om bouwschade te voorkomen. Te denken hierbij valt aan zandcement- en anhydrietvloeren, stuc-en spuitwerk, schilderwerk, verlaagde plafonds en tegelwerk.
Adsorptiedrogers zijn met name geschikt voor het bereiken van een lage R.V, of bij zeer lage omgevingstemperaturen of waar wegens veiligheidsvoorschriften een buitenopstelling noodzakelijk is. Bijvoorbeeld voor olie opslagtanks en onderzeeërs.