Ventilatie voor groot tunnelproject

De Noord/Zuidlijn in Amsterdam is een langverwacht project dat de mobiliteit in Amsterdam grondig moet verbeteren. De nieuwe metrolijn zal vanaf 2018 Amsterdam Noord en Amsterdam Zuid met elkaar verbinden, zodat reizigers zich niet langer door het drukke stadsverkeer moeten verplaatsen. De werkzaamheden vorderen goed, maar onlangs waren er na metingen in het diepste punt van de tunnel zorgen om de luchtkwaliteit en de gezondheid van de arbeiders.

Daarom werd de hulp van Andrews Ventilatie ingeroepen. Samen met de ingenieurs ter plaatse zochten onze adviseurs naar een oplossing om de schadelijke luchten in de tunnel af te voeren naar buiten. Vanwege de diepte en lengte van de tunnel was dat niet eenvoudig. Door de werkzaamheden komen veel schadelijke gassen vrij, onder andere door het gebruik van zware machines en door laswerkzaamheden. Bovendien is er weinig natuurlijke ventilatie aanwezig op zulke diepte.

Uiteindelijk leverden onze specialisten twee FV1800 ventilatoren en tien ASF260 ventilatoren. De ASF260 units werden in serie in de tunnel geplaatst om de vervuilde lucht verder te stuwen. Die kon dan door de twee grote centrifugaalventilatoren worden aangezogen en via leidingen worden afgevoerd. Dit was een goede oplossing tot het eigen ventilatiesysteem van de tunnel verder was afgebouwd en mee kon worden ingezet. De klant was dan ook erg tevreden dat de werkzaamheden onverstoord konden verdergaan.